Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka w muszlach makaronowych
Sałatki, i generalnie owoce i warzywa pod różnymi postaciami pojawiają się na naszym stole pod różnymi postaciami i w dużych ilościach. Aby nieco odmienić tradycyjną sałatkę postanowiłam umieścić ją w muszlach makaronowych. Wyszła z tego bardzo fajna przekąska. Idealna jako małe co nieco do przekąszenia między posiłkami, ale też doskonała na kolację czy imprezę.
Składniki:
- 1/3 niedużej główki kapusty pekińskiej
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 ogórki kiszone
- 3 plasterki sera żółtego
- kawałek papryki czerwonej
- Kawałek papryki pomarańczowej lub żółtej
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- makaron duże muszle - 24 sztuki
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską drobniutko szatkujemy
- Tuńczyka odsączamy i dodajemy do kapusty
- Ogórki i papryki drobniutko kroimy
- Ser żółty również drobniutko kroimy
- Składniki doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy
- Dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy
- W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy na nią makaron. Gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy
- Muszle napełniamy sałatką i układamy na talerzu
Komentarze
Prześlij komentarz