Sałatka z melona z fetą
Sałatka Szachownica
Na gorące dni nie ma nic lepszego niż soczysta, aromatyczna i odżywcza sałatka. Dziś moja propozycja na wykorzystanie melonów. W supermarketach są dostępne różne ich gatunki, w różnych rozmiarach i kolorach, zarówno skórki, jak i miąższu. Ostatnio mąż kupił dwa różne, jeden z miąższem o kolorze moreli, bardzo słodki i bardziej wytrawny w bladym zielonkawym kolorze. Do tego arbuz w rozmiarze XXL, więc od razu zabrałam się za wymyślanie przeznaczenia dla tych pysznych owoców ( choć melony to właściwie warzywa, choć ze wzg na smak i wykorzystanie w kuchni określa się je często jako owoce ). I tak powstała pyszna kolorowa sałatka, którą od razu wpałaszowały moje dzieci. Ja nie pozostałam poszkodowana, bo w trakcie wykrawania miąższu zostawało trochę nierównych" odpadów", które przypadły mi w udziale. Smakiem musiał obejść się tata, ale zrekompensowałam mu to sałatką caprese i innymi dodatkami w stylu włoskim. Można więcej oprószyć pieprzem. Moja sałatka była z przeznaczeniem dla dzieci, więc pieprz ograniczyłam.
Składniki:
- po kawałku melonów w dwóch smakach
- kawałek arbuza
- plasterek sera feta
- 1 średni ogórek
- kilka pomidorków koktajlowych podłużnych
- 1/4 dużego awokado
- oliwa
- świeżo mielony pieprz
- listki świeżej bazylii i mięty
- Z melonów odkrawamy kawałki. które łatwo będzie podzielić na kostki. Obieramy ze skórki i dzielimy na kostki. Podobnie postępujemy z arbuzem
- Ogórka obieramy ze skórki i również wykrawamy z niego kosteczki
- Pomidorki przekrawamy na pół
- Awokado oddzielamy od skórki i kroimy jak pozostałe owoce
- Ser kroimy na kostki
- Na paterze układamy naprzemiennie owoce i warzywa oraz ser
- Na koniec skrapiamy ser oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem
- Do tej sałatki podajemy wykałaczki. Każdy może sobie wybierać ulubione smaki bez robienia bałaganu na talerzu
Komentarze
Prześlij komentarz