Szybka sałatka jarzynowa w szynce
Dziś przepis na szybką w wykonaniu sałatkę jarzynową zawiniętą w plasterki szynki konserwowej, Smaczna i efektowna przekąska. Doskonała na co dzień i od święta. Idealna na przyjęcia i imprezy. Sama sałatka mega szybka w wykonaniu, bo posiłkujemy się gotową marchewką z groszkiem i kukurydzą ze słoika, więc odpada gotowanie warzyw. Należy tylko dogotować dwa średnie ziemniaki i dwa jajka, Najbardziej pracochłonne jest zawijanie sałatki w ruloniki z szynki, ale po dwóch, trzech rulonikach dochodzi się do wprawy. Spora część sałatki zostaje, więc możemy ją podać już w tradycyjny sposób. Półmisek z roladkami uzupełniamy warzywami .
Składniki:
- 1 słoik 500 g marchewki z groszkiem i kukurydzą
- 2 ugotowane ziemniaki
- 3 jajka na twardo
- 3 kiszone ogórki
- 1/2 jabłka
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz i ewentualnie sól
- cienkie plasterki szynki konserwowej ( ilość wg potrzeb )
- szczypiorek
- sałata i warzywa do o dopełnienia i ozdoby talerza
Sposób przygotowania:
- Warzywa ze słoika dokładnie odsączamy na sicie. Przekładamy do miski
- Ziemniaki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę
- Całość doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą ( u mnie obeszło się bez soli )
- Dodajemy majonez i mieszamy
- Wzdłuż plasterków szynki nakładamy łyżeczką porcję sałatki i szynkę rolujemy. W dwóch miejscach rulonik oplatamy szczypiorkiem i zawiązujemy, po czym rulonik kroimy ostrym nożem na pół. Połówki układamy na półmisku
- Półmisek przyozdabiamy sałatą, pietruszką i innymi warzywami, które będą się dobrze komponowały smakowo z roladkami. Ja użyłam słodkich papryczek i pomidorków koktajlowych
- Pozostałą część sałatki serwujemy w tradycyjny sposób
Komentarze
Prześlij komentarz