Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Placki z cukinii pod różnymi postaciami goszczą na naszym stole przez cały sezon. Dziś placki z cukinii i kaszy jaglanej. Z dodatkiem pieprzu ziołowego, który nadaje im specyficznego smaku, który mi bardzo odpowiada. Można je podać z surówką, z sosem lub do drugiego dania jako zamiennik ziemniaków czy ryżu.
Składniki:
- 1.2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 450 g cukinii
- 2 jajka
- 3 łyżki tartej bułki + do opanierowania
- 2 ząbki czosnku
- małą cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną płuczemy w gorącej wodzie. Zalewamy ją 1,5 szklanki wody, delikatnie solimy i gotujemy ok 20 minut tak, aby kasza była prawie rozgotowana. Dolewamy w trakcie gotowania wody, gdyby odparowała. Po ugotowaniu studzimy
- Cukinię ścieramy na średnich oczkach. Odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy z niej nadmiar płynu
- Kaszę łączymy z cukinią, ścieramy cebulę, przeciskamy czosnek, dodajemy przyprawy i jajka oraz tartą bułkę. Dokładnie wyrabiamy
- Formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony
Komentarze
Prześlij komentarz