Faszerowana papryka z piekarnika
Papryka faszerowana |
Papryka faszerowana |
Papryka faszerowana mięsem i ryżem to pyszne danie dla całej rodziny. Przygotowałam całą blachę żółtych podłużnych papryczek. Starczyło na dwa dni. Danie proste, a smaczne. Podaję składniki na całą blaszkę faszerowanych papryk, można zmniejszyć o połowę ilość składników, jeśli nie potrzebujemy tak dużej ilości. Ja nafaszerowałam w sumie 24 papryczki, ale ich ilość wiadomo, że będzie zależała od ich wielkości.
Papryka faszerowana |
Składniki: ( u mnie 24 papryki )
- ok 20-25 sztuk żółtych, podłużnych papryk
- 300 g ryżu
- 800 g mielonego mięsa z indyka ( u mnie pierś )
- 1 ostra czerwona papryczka
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- 1 duża cebula + olej do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 150 g sera mozzarella
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy
- Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy
- Ostudzony ryż łączymy ze zmielonym mięsem
- Do ryżu i mięsa dodajemy cebulę, drobno pokrojoną ostrą papryczkę oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
- Papryki myjemy, ścinamy górę i czyścimy środki z pestek
- Każdą paprykę faszerujemy przygotowanym farszem
- Papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na ok 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- Pod koniec pieczenia blaszkę wyjmujemy i papryki posypujemy startym serem. Zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut. Ja posypywałam szersze końce z widocznym nadzieniem
- Podajemy z ulubionym sosem
Komentarze
Prześlij komentarz