Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej z piekarnika
Kotlety z kalafiora |
Dziś przepis na pyszne kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej, które powtarzam dość często. Są zdrowsze, bo nie smażymy ich na patelni lecz pieczemy bez tłuszczu w piekarniku. My je bardzo lubimy. Podaję je zamiast mięsa na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo tylko z surówką czy z tartymi gotowanymi burakami. Placuszki są smaczne i zawierają same zdrowe i odżywcze składniki. Oprócz kaszy jaglanej i kalafiora mamy tu cebulę, czosnek, pestki słonecznika.
Składniki:
- kalafior ( ok 600 g )
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie tak długo, aż będzie niemalże rozgotowana ( ok 25-30 minut ). W trakcie gotowania może być konieczność dolania wody, jeśli odparuje.
- Kalafiora myjemy, odcinamy liście i wycinamy głąba, a kalafiora ścieramy na dużych oczkach tarełka razem z łodyżkami. Delikatnie solimy
- Słonecznik podprażamy na suchej patelni kilka minut. Studzimy, a następnie blendujemy na gładką masę
- Do kalafiora ścieramy cebulę i dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie ostudzoną kaszę, olej i zblendowany słonecznik. Dodajemy pieprz ziołowy oraz pieprz czarny mielony oraz ewentualnie jeszcze sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i kończymy przygotowywać kotlety: dodajemy do masy jajko i jeszcze raz wyrabiamy
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy uformowane na okrągłe placuszki kotlety kalafiorowe ( mi wychodzi ich 12 i wszystkie mieszczą się na raz na blaszce )
- Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut,
- Aby kotlety ładnie się zarumieniły możemy pod koniec pieczenia przełączyć ustawienie piekarnika z góra - dół na górną grzałkę
- Przed przełożeniem na talerz należy chwilę je przestudzić na blaszce, gdyż gorące są bardzo wiotkie. Do przenoszenia używamy szerokiej łopatki
- Z podanej ilości wychodzi 12 sztuk
Komentarze
Prześlij komentarz