Placuszki bananowe
Placuszki bananowe |
Dziś przepis na pyszne placuszki bananowe. które można podać na śniadanie, na deser lub na kolację. Minimum składników, które zawsze ma się w domu, a wychodzą na prawdę smaczne, delikatne placuszki. Z podanej ilości wychodzi 5 - 6 placuszków, które można polać miodem, albo podać z sezonowymi owocami, dżemem czy nutellą.
Składniki:
- 1 banan
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta cynamonu
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- dodatkowo: dżem, miód, nutella lub sezonowe owoce
Sposób przygotowania:
- Dojrzałego banana dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca
- Do rozgniecionego banana wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę
- Dodajemy większą szczyptę proszku do pieczenia i dokładnie mieszamy z masą
- Na koniec dosypujemy 4 łyżki mąki i szczyptę cynamonu. Mieszamy
- Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto. Ja po nałożeniu jednej łyżki chwilę czekam, aby ciasto trochę się ścięło i dopiero potem na wierzch daję jeszcze dwie lub 3 łyżki, gdyż ciasto jest rzadkie i gdybyśmy wylali od razu to placek bardzo się rozleje
- Placuszki smażymy do zrumienienia z obu stron
- Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z miodem, dżemem, nutellą lub owocami
Komentarze
Prześlij komentarz