Ptasie mleczko malinowe
Ptasie mleczko malinowe |
Deser malinowy w postaci ptasiego mleczka to doskonały smak i wspaniały aromat malin. Tym razem ptasie mleczko zrobiłam na bazie bitej śmietany, choć robię też z mleka skondensowanego czy z serków homogenizowanych. Ten deser wyjątkowo mi smakował: bo i galaretka i pianka malinowa i wreszcie dużo czekolady, a to wszystko zwieńczone pysznymi malinami.
Składniki: ( na 6 pucharków/ słoiczków )
- 2 galaretki malinowe
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- śmietan- fix
- pół czekolady ( wg uznania gorzkiej lub mlecznej )
- maliny na wierzch deseru
Sposób przygotowania:
- Pierwszą galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu
- Galaretkę rozlewamy po równo do pucharków. Odstawiamy do lodówki do stężenia
- Drugą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i studzimy. Następnie wkładamy ją do lodówki, aby się dobrze schłodziła, ale nie ścięła
- Gdy galaretka w pucharkach stężeje, a druga galaretka się schłodzi ubijamy śmietankę: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Gdy śmietana jest dobrze ubita wlewamy do niej małymi porcjami schłodzoną galaretkę cały czas mieszając, ale na mniejszych obrotach
- Tak przygotowaną masę śmietankową przelewamy po równo do pucharków z galaretką i schładzamy w lodówce, aż ptasie mleczko stężeje
- Przed podaniem obficie posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy malinami
Komentarze
Prześlij komentarz