Risotto z warzywami
Risotto z warzywami |
Risotto z warzywami |
Mamy teraz porę, kiedy możemy się rozkoszować pysznymi darami jesieni: cukinie, dynie, paprykę. Tak więc mając w spiżarni sporo różnych warzyw postanowiłam wykorzystać je i przygotować risotto z warzywami. warzywne risotto to pyszne, lekkie danie, które można nieco wzmocnić dodając np tartą mozzarellę albo zjeść w wersji delikatniejszej posypane tylko parmezanem.
Składniki:
- 150 g ryżu do risotto ( arborio )
- 1 czerwona papryka
- pół żółtej papryki
- 1 zielona cukinia ok 300 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść fasolki szparagowej zielonej ( użyłam mrożonej )
- 2,5 szklanki bulionu
- sól, pieprz
- kurkuma, estragon, tymianek, mielona ostra papryka
- opcjonalnie 150 g sera mozzarella
- parmezan do posypania potrawy
- kilka łyżek oleju
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy aż do lekkiego zeszklenia
- Do cebuli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy z cebulą, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy 2 - 3 minuty i dosypujemy ryż, który zalewamy częścią bulionu. Dodajemy fasolkę. Przykrywamy
- Po 5 minutach dodajemy do ryżu pokrojoną w kostkę cukinię i dolewamy kolejną część płynu. Całość delikatnie solimy. Mieszamy i zakrywamy
- Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut w razie potrzeby dolewając resztę bulionu i często mieszając. W międzyczasie przyprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, estragonem i pieprzem
- Gdy płyn odparuje, a ryż jest już miękki wyłączamy palnik i mieszamy całość ze startą mozzarellą ( opcjonalnie )
- Wykładamy na talerze. Posypujemy tartym parmezanem
Polecam też:
Komentarze
Prześlij komentarz