Zupa chlebowa
Prosty przepis, proste składniki, i można wykorzystać w kuchni resztki chleba. Zupa sycąca odpowiednia na takie dni jak teraz. Zupa chlebowa rozgrzeje i doda energii. Przepis stary. Już Lucyna Ćwierczakiewiczowa podawała w swojej książce przepis na tę zupę. Zupa chlebowa pozwala wykorzystać nadmiar chleba czy też chleb, który jest już czerstwy, bo większość z nas chleba przecież nie wyrzuca. Tak więc zupa chlebowa to dobry sposób na spożytkowanie zbędnego chleba w naszej kuchni. Do zupy chlebowej możemy wykorzystać każdy rodzaj pieczywa: chleb pszenny, bułki czy też chleb żytni na zakwasie. Z chleba żytniego na zakwasie czy też generalnie z chleba na zakwasie wyjdzie najlepsza zupa chlebowa.
Zupa chlebowa |
Składniki:
- 200 g chleba ( najlepiej żytni na zakwasie, choć możemy wykorzystać każdy zbywający nam chleb)
- 2 litry bulionu warzywno-mięsnego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany
- opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty
- sól, pieprz, majeranek
- dodatkowo: jajka ugotowane na twardo, małe pęto kiełbasy
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno kroimy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż ładnie się zeszkli. Potem dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy mieszając, aby czosnek się nie spalił
- Do cebuli i czosnku wrzucamy pokrojony w kostkę chleb ( jeśli skórka jest z makiem czy sezamem możemy ją odkroić ) i chwilę razem smażymy często mieszając
- Następnie do garnka wlewamy bulion i wszystko razem gotujemy przez około 15 minut. Doprawiamy solą do smaku. Zupę nieco studzimy, po czym blendujemy ją na gładki krem
- Zupę ponownie zagotowujemy i doprawiamy ją pieprzem i majerankiem
- Dodajemy dwie łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś lubi dość kwaśne zupy typu żurek to tę zupę może dodatkowo zakwasić np sokiem spod ogórków kiszonych bądź sokiem z kiszonej kapusty. Kwas dolewać etapami i próbować zupę, tak aby dostosować jej kwaśność do upodobań własnych i rodziny
- Do zupy chlebowej dosmażamy na patelni pocięte na połówki plasterki wiejskiej kiełbasy. Dorzucamy do zupy i chwilę razem gotujemy
- Na talerzu dodajemy jajko ugotowane na twardo
Komentarze
Prześlij komentarz