Zupa z brukselki na zasmażce
Zupa z brukselki na zasmażce |
Zupa z brukselki na zasmażce |
Zupa z brukselki na zasmazce |
Zupa z brukselki jest smaczna i pożywna. U nas bardzo lubiana. Dziś przepis na zupę z brukselki na zasmażce.
Zupa z brukselki na zasmażce |
Składniki:
- ok 400 g świeżej brukselki
- 2 średnie marchewki
- mała pietruszka
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 15 dag chudego boczku
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Obraną z wierzchnich liści i opłukaną brukselkę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą ( ok 2,5-3 litra ) i zaczynamy gotować. Gotujemy ok 15 minut, po czym dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i gotujemy dalej doprawiając zupę solą
- Gdy zupa się gotuje na patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy do niego mąkę. Podsmażamy ją cały czas mieszając aż do lekkiego zrumienienia. Mąkę zsypujemy np do wysokiego naczynia ( u mnie dzbanek z miarką ) i chwilę studzimy, a następnie wlewamy ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie, najlepiej za pomocą rózgi, roztrzepujemy zawartość na gładko
- Przygotowaną mąkę z wodą wlewamy do gotującej się zupy i zagotowujemy
- Na koniec dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę chudy boczek
- Doprawiamy pieprzem, a na talerzu możemy posypać posiekaną zieloną pietruszką
Komentarze
Prześlij komentarz