Zupa z brukselki na zasmażce

 Zupa z brukselki na zasmażce

Zupa z brukselki na zasmażce
Zupa z brukselki na zasmażce
Zupa z brukselki na zasmazce

     Zupa z brukselki jest smaczna i pożywna. U nas bardzo lubiana. Dziś przepis na zupę z brukselki na zasmażce.

Zupa z brukselki na zasmażce

Składniki:

  • ok 400 g świeżej brukselki
  • 2 średnie marchewki
  • mała pietruszka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 15 dag chudego boczku
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Obraną z wierzchnich liści i opłukaną brukselkę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą ( ok 2,5-3 litra ) i zaczynamy gotować. Gotujemy ok 15 minut, po czym dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i gotujemy dalej doprawiając zupę solą
  • Gdy zupa się gotuje na patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy do niego mąkę. Podsmażamy ją cały czas mieszając aż do lekkiego zrumienienia. Mąkę zsypujemy np do wysokiego naczynia ( u mnie dzbanek z miarką ) i chwilę studzimy, a następnie wlewamy ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie, najlepiej za pomocą rózgi, roztrzepujemy zawartość na gładko
  • Przygotowaną mąkę z wodą wlewamy do gotującej się zupy i zagotowujemy
  • Na koniec dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę chudy boczek
  • Doprawiamy pieprzem, a na talerzu możemy posypać posiekaną zieloną pietruszką

Komentarze