Tradycyjna pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska |
Pieczeń rzymska |
Pieczeń rzymska zwana również klopsem to danie smaczne i jednocześnie proste w wykonaniu. Pieczeń doskonale nadaje się do pieczywa, do kanapek, a wiec na zimno, ale również z jej udziałem można przygotować pyszny obiad: plaster pieczeni podany z sosem, ziemniakami i ulubioną surówką - jedno z moich ulubionych dań. Do pieczeni rzymskiej pasuje zarówno sos pieczeniowy, jak i chrzanowy czy koperkowy. Na Wielkanoc przygotowuje się u nas taką pieczeń z jajkami na twardo w środku.
Pieczeń rzymska |
Składniki:
- 1 kg mielonej łopatki lub biodrówki
- 1 duże jajko
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki suszonego majeranku
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulę
- Mielone mięso łączymy z jajkiem, przestudzoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz pozostałymi przyprawami: majerankiem, solą, pieprzem, słodką papryką
- Wszystko dokładnie wyrabiamy
- Podłużną keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy smalcem/masłem i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej mięso i wyrównujemy górę
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę
- Podajemy na gorąco do sosów i ziemniaków lub na zimno do kanapek
Komentarze
Prześlij komentarz