Żeberka w sosie
Żeberka w sosie |
Żeberka w sosie |
Żeberka w sosie |
Mięso z żeberek należy do moich ulubionych rodzajów mięs. Żeberka przyrządzam na różne sposoby, choć chyba najbardziej smakują nam podane w sosie do puree z ziemniaków lub z kaszą. Do tego najlepiej ćwikła z chrzanem lub surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Niebo w gębie!
Składniki:
- 1200 g żeberek wieprzowych
- olej do smażenia
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka kminku ( w ziarnach )
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2-3 łyżki mąki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Żeberka myjemy i kroimy w kawałki. Lekko solimy
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka z każdej strony. Im mocniej je przypieczemy tym ciemniejszy kolor będzie miał sos. Jako że mocno przypieczone mięso nie jest zdrowe, więc zrumieniłam go tylko lekko
- W czasie jak żeberka się smażą w garnku zagotowujemy ok 1 litr wody. Dodajemy ziele i liść laurowy oraz kminek
- Obsmażone żeberka przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Przykrywamy i gotujemy ok 1 godziny. Jeśli w międzyczasie zbyt dużo wody odparuje, uzupełniamy ją
- Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy go solą, pieprzem, i mieloną papryką. Gotujemy kolejne 15-20 minut
- Na koniec mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Zagotowujemy
- Jeśli chcemy uzyskać na talerzu gładki sos przed podaniem można go przecedzić przez sito
- Tak przygotowane żeberka pasują idealnie do puree z ziemniaków lub do kaszy
Komentarze
Prześlij komentarz