Zupa grysikowa
Zupa grysikowa Zupa grysikowa Zupa grysikowa
Zupa grysikowa kojarzy mi się z dzieciństwem. Taką zupę gotowała moja mama, ale też jadało się taką np w stołówce studenckiej, więc to typowa zupa kuchni polskiej, zresztą bardzo smaczna. Ja robię ją z dodatkiem mięsa drobiowego, więc jest bardziej sycąca. Zwykle gotuję do niej skrzydełka z kurczaka. W osobnym garnku, gdyż nie znoszę takich wywarów na mięsie. Wolę wywary z warzyw. Ewentualnie dodaję mięso dogotowane osobno.
Zupa grysikowa |
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- mały kawałeczek selera
- garstka zielonego groszku ( u mnie mrożony )
- garść zielonej fasolki szparagowej ( mrożona )
- 2 średnie ziemniaki
- kawałek kapusty włoskiej
- ok 7 łyżek kaszy manny
- 5-6 skrzydełek z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie wyjmujemy z wody i studzimy. Mięso oddzielamy od kości
- Zagotowujemy ok 2,5 litra wody. Dodajemy do niej pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, groszek i fasolkę szparagową. Gotujemy ok 15 minut
- Po tym czasie do zupy dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i pokrojoną kapustę włoską. Solimy i gotujemy kolejne 7 minut do miękkości ziemniaków
- Na koniec dosypujemy grysik i chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem i dodajemy koperek
- Do zupy dodajemy mięso ze skrzydełek
- Zupę zostawiamy chwilę, żeby się odstała i smaki się przegryzły
Komentarze
Prześlij komentarz