Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą
Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą |
Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą kiszoną |
Paszteciki z mięsem i kapustą |
Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię zwykle, gdy zostaje mi mięso z rosołu. Rosół gotuję zazwyczaj z mięsa wołowego i kurczaka. Kurczaka zjadamy jako wkładkę do rosołu, a z wołowiny zwykle coś wymyślam. W czasie świątecznym wykorzystuję wołowinę do zrobienia pysznych drożdżowych pasztecików. Farsz do pasztecików urozmaicam kapustą kiszoną. Jest wtedy bardziej wilgotny i smaczniejszy. Dobrze przyprawiony jest na prawdę wyborny. Paszteciki smakują również dobrze na drugi dzień. Doskonałe do barszczu. Na zdjęciach niektóre paszteciki są jakby bardziej "otwarte" - mają bardziej widoczny farsz, inne mniej. Nie wynika to z tego, że w jednych jest mniej farszu, a w innych więcej, tylko zależy to od sposobu krojenia. Paszteciki, w których farsz jest bardziej widoczny były krojone zwykłym nożem, a te, która są jakby bardziej zamknięte - były krojone nożem do pizzy. Po upieczeniu odrywało się paszteciki jeden od drugiego jak małe bułeczki.
Paszteciki z mięsem i kapustą |
Składniki:
Na ciasto:
- 500g mąki
- 60 g masła
- 25g świeżych drożdży
- 1 jajko M
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 400g gotowanego mięsa wołowego
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- kilka łyżek oleju
- jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- sól i pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie ( 2 ziarenka )
- szczypta mielonego kminku
- kminek do posypania pasztecików
- jajko do smarowania pasztecików
- Kiszoną kapustę odciskamy w soku, kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i 2 ziarenka pieprzu oraz szczyptę mielonego kminku i gotujemy do miękkości ( w zależności od kapusty od 40 do 60 min )
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej łyżeczkę soli
- Do miseczki wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy je szklanką ciepłej wody. Mieszamy i dosypujemy dwie łyżki mąki. Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż roztwór podrośnie
- Do mąki wbijamy jajko i dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy i lekko zagniatamy
- Dolewamy podrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Żeby było gładkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk musimy je wyrabiać ok 10 minut
- Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja mam dwa patenty, jeśli w kuchni nie jest tak ciepło, żeby ciasto w miarę szybko wyrosło wstawiam miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni albo kładę ciasto na kuchence na garnku z ciepłą wodą i przykrywam go ściereczką
- Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę do zeszklenia
- W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz: mięso mielimy, dodajemy do niego odciśniętą z wody kapustę ( wcześniej wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie ), cebulę, jajko, kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania kapusty
- Gdy ciasto przynajmniej podwoiło swoją objętość dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy każdą część na prostokąt o wymiarach zbliżonych do blaszki, na której będziemy piec paszteciki z mięsem
- Rozwałkowane ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na 3 części/ pasy. Pasy powinny mieć długość blaszki i szerokość ok 12 cm
- Przy dłuższym brzegu każdego pasa ciasta nakładamy równomiernie farsz i zawijamy rulonik. Końcówki zawijamy pod spód. Łączenie ciasta również powinno znaleźć się pod spodem. Cały rulonik przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzamy tak z dwoma następnymi kawałkami ciasta. Pamiętamy, aby zostawić między nimi odstępy. Ruloniki zostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie ruloniki kroimy na 6-7centymetrowe paszteciki. Ja kroję je za pomocą okrągłego noża do pizzy (wychodzą kształtniejsze) i nie rozsuwam ich. Dzięki temu zachowają fajny kształt, farsz nie ucieknie i nie spiecze się na końcach. Paszteciki rozrywam dopiero po upieczeniu
- Przed pieczeniem smarujemy wierzch pasztecików rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem
- Paszteciki z mięsem wkładamy do piekarnika na ok 30 minut - powinny się ładnie zrumienić
- W czasie pieczenia jednej partii pasztecików przygotowujemy drugą ich część
- Paszteciki są doskonałe do barszczu. Smakują również dobrze na drugi dzień
Idealne do barszczu, ale pyszne nawet bez. :)
OdpowiedzUsuńZgadza się:-)
Usuń