Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańskuŚledzie po sułtańsku |
Śledzie po sułtańsku to smaczna sałatka śledziowa z cebulą i rodzynkami w sosie pomidorowym.
Śledzie po sułtańsku |
Składniki:
- ok 400 g płatów śledziowych
- 2 duże cebule
- ok 60 g rodzynek
- 2 łyżki oleju
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe zalewamy w misce zimną wodą na ok 2 godziny. W tym czasie zmieniamy wodę dwa razy. Można też kupić śledzie, które są już wymoczone
- Wymoczone i osuszone filety śledziowe kroimy w poprzek na ok 2 centymetrowe paski i skrapiamy octem
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na ok 15 minut
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju aż zmięknie. Delikatnie ją solimy
- Do cebuli dodajemy przecier wymieszany z wodą, liście laurowe, ziele angielskie oraz odsączone z wody rodzynki. Chwilę gotujemy razem z cebulą. Doprawiamy pieprzem. Studzimy
- Po wystudzeniu mieszamy z pokrojonymi śledziami i wkładamy na kilka godzin do lodówki
Pyszna śledziowa sałatka. Przepis jest już w moim corocznym menu na Święta.
OdpowiedzUsuńZgadza się, jest smaczniutka!
Usuń