Świąteczne ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą
Ciasteczka przekładane konfiturą Ciasteczka z dziurką Ciasteczka z dziurką i konfiturą
Dziś proponuję pyszne ciasteczka z konfiturą. Wykorzystałam do nich wykrawacze w kształtach bożonarodzeniowych. Jeśli takich nie posiadamy możemy użyć małej gwiazdki, kółeczka czy serduszka, aby wyciąć środek. Efektem ubocznym są mini ciasteczka, które piekę obok kółek do przekładania. Ciasteczka są pyszne, a świąteczny motyw idealnie wpasuje się do potraw podawanych na świąteczny stół.
Ciasteczka z dziurką i konfiturą |
Ciasteczka z dziurką i konfiturą |
Składniki:
- 200g mąki typ 450 + kilka łyżek do podsypywania
- 50g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 130g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek konfitury ( gładkiej )
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać, dodać proszek i cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać
- Do suchych składników dodać pokrojone w kawałki masło i żółtka. Wyrobić na gładkie ciasto
- Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto trzeba podsypywać mąką, bo się klei do deski i do wałka
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremkami kółka ( lub inne kształty ). W połowie z nich wykrawamy otworki
- Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni ( góra- dół ) ok 17-18 min aż do leciutkiego zrumienienia
- Po wyjęciu przekładamy na talerz i studzimy, w tym czasie pieczemy druga porcję ciasteczek
- Po wystudzeniu rozkładamy na desce ciasteczka z dziurką i oprószamy je cukrem pudrem
- Przekładamy konfiturą składając ciasteczko pełne i z dziurą( daję niewielką ilość konfitury tylko na sam środek ciasteczka )
- Z tej ilości składników wychodzi ok 35 złożonych ciasteczek
Czy można ciasto na noc wstawić do lodówki
OdpowiedzUsuńTak, można go przetrzymać przez noc w lodówce
Usuń