Tatar ze śledzia

 Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia

      Dziś zachęcam Was do przyrządzenia tatara ze śledzia. To jeden z pyszniejszych sposobów na podanie śledzia. Do zrobienia takiego tatara należy mieć specjalną obręcz do deserów, którą umieszczamy na talerzu, warstwowo układamy przygotowane wcześniej składniki, lekko dociskamy, a po nałożeniu ostatniej warstwy obręcz delikatnie unosimy do góry przyciskając zawartość specjalnym tłoczkiem i powstaje nam śliczna kolorowa sałatka ze śledziem bądź z czymkolwiek innym. Obręcze są doskonałe do podawania właśnie sałatek, ale też deserów na zimno.

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe ( mogą być z zalewy octowej lub z oleju ) razem z cebulą i innymi dodatkami
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 jajka na twardo
  • ok 12 marynowanych pieczarek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
  • Śledzie wraz z dodatkami ( u mnie cebula, marchewka i kawałki ogórka ) bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy łyżkę musztardy i wszystko dokładnie mieszamy
  • Ogórki, cebulę i pieczarki kroimy w drobniutką kosteczkę i przekładamy każde do osobnych miseczek
  • Jajka ścieramy na drobnych oczkach
  • Przygotowujemy 4 talerzyki i po kolei na środku każdego ustawiamy obręcz, w której warstwowo układamy przygotowane składniki: na sam spód dajemy 1/4 posiekanych śledzi, a następnie 1/4 część cebuli, ogórków i pieczarek. Na samej górze umieszczamy starte jajko. Każdą warstwę nieco ubijamy. Jajko będące na samej górze oprószamy świeżo zmielonym pieprzem po czym dociskając zawartość tłoczkiem podnosimy obręcz do góry
  • Czynność powtarzamy na kolejnych talerzykach do wyczerpania składników

Komentarze