Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia |
Tatar ze śledzia |
Tatar ze śledzia |
Dziś zachęcam Was do przyrządzenia tatara ze śledzia. To jeden z pyszniejszych sposobów na podanie śledzia. Do zrobienia takiego tatara należy mieć specjalną obręcz do deserów, którą umieszczamy na talerzu, warstwowo układamy przygotowane wcześniej składniki, lekko dociskamy, a po nałożeniu ostatniej warstwy obręcz delikatnie unosimy do góry przyciskając zawartość specjalnym tłoczkiem i powstaje nam śliczna kolorowa sałatka ze śledziem bądź z czymkolwiek innym. Obręcze są doskonałe do podawania właśnie sałatek, ale też deserów na zimno.
Składniki:
- 4 płaty śledziowe ( mogą być z zalewy octowej lub z oleju ) razem z cebulą i innymi dodatkami
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 duża czerwona cebula
- 3 jajka na twardo
- ok 12 marynowanych pieczarek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Śledzie wraz z dodatkami ( u mnie cebula, marchewka i kawałki ogórka ) bardzo drobno szatkujemy. Dodajemy łyżkę musztardy i wszystko dokładnie mieszamy
- Ogórki, cebulę i pieczarki kroimy w drobniutką kosteczkę i przekładamy każde do osobnych miseczek
- Jajka ścieramy na drobnych oczkach
- Przygotowujemy 4 talerzyki i po kolei na środku każdego ustawiamy obręcz, w której warstwowo układamy przygotowane składniki: na sam spód dajemy 1/4 posiekanych śledzi, a następnie 1/4 część cebuli, ogórków i pieczarek. Na samej górze umieszczamy starte jajko. Każdą warstwę nieco ubijamy. Jajko będące na samej górze oprószamy świeżo zmielonym pieprzem po czym dociskając zawartość tłoczkiem podnosimy obręcz do góry
- Czynność powtarzamy na kolejnych talerzykach do wyczerpania składników
Komentarze
Prześlij komentarz