Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek
Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek
Kotlety z kaszy jęczmiennej smakują doskonale i stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych. Podane z ulubioną surówką czy też z sosem będą pysznym obiadem, który zadowoli również mięsożerców. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 kotlecików.
Kotlety z kaszy jęczmiennej i pieczarek |
Składniki:
- 200 g suchej kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 300 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- olej
- sól, pieprz
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Wody powinno być ok 2 cm powyżej kaszy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy i odparowania wody - ok 20 minut. Studzimy
- Gdy kasza się studzi na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy do zeszklenia
- Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy, a następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i marchewkę. Delikatnie solimy i smażymy razem do odparowania płynu spod pieczarek
- Przestudzoną kaszę rozdrabniamy nieco za pomocą blendera, a następnie dodajemy do niej pieczarki z marchewką
- Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze raz wszystko mieszamy
- Z masy formujemy okrągłe kotleciki, które obsypujemy tartą bułką
- Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nią kotleciki. Smażymy na złoty kolor z obu stron
- Odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy z ulubioną surówką, sosem pieczarkowym czy gulaszem
Komentarze
Prześlij komentarz