Burrito zapiekane w piekarniku
Meksykańskie burrito robi się w miarę szybko. Burrito to mięso mielone z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli i papryki zawinięte w pszenną tortillę. Ja zapiekłam tę tortillę w piekarniku posypując ją wcześniej żółtym serem. Danie pyszne i niezbyt pracochłonne, jeśli mamy już zmielone mięso. Smakowity farsz zawinięty w rulonik z tortilli będzie wspaniałą przekąską lub sycącym obiadem. U nas znika w tempie błyskawicznym.
Burrito |
Składniki:
- 8 placków tortilli
- 80 g mięsa mielonego ( wołowego lub wieprzowego )
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 małej puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- średnia czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok 150 ml passaty pomidorowej
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- mielona ostra i słodka papryka, świeże lub suszone liście kolendry
- ok 200 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę smażymy
- Do cebuli dodajemy zmielone mięso, Solimy go i smażymy ok 15 minut do momentu, aż spod mięsa odparuje płyn
- Do mięsa dodajemy pokrojone w drobne kawałeczki papryki, drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz odsączone z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę
- Dodajemy passatę i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, mieloną paprykę. Passaty dodajemy tyle, żeby całość nie była płynna, tylko obtoczona w sosie pomidorowym. Chwilę wszystko razem dusimy
- Na każdą tortillę nakładamy z boku część farszu, posypujemy startym żółtym serem i zawijamy w rulonik
- Tak przygotowane burrito przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Każdy rulonik obsypujemy startym żółtym serem i oprószamy ostrą papryką
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i podgrzewamy, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni
- Po wyjęciu każdy rulonik kroimy na pół i serwujemy z salsą pomidorowo-paprykową
Komentarze
Prześlij komentarz