Domowe nachosy
Domowe nachos |
Domowe nachos |
Domowe nachosy |
Nachosy to popularna na całym świecie przekąska wywodząca się z Meksyku. To małe, chrupiące kawałeczki tortilli w kształcie trójkącików. Idealna przekąska doskonale komponująca się z salsą, guacamole czy innymi sosami, zarówno pikantnymi, jak i łagodnym. Nachos sprawdzą się także jako dodatek do różnych dań, np do chili con carne lub do sałatek Niektórzy lubią chrupać je po prostu same. Nachos wypieka się głównie z mąki kukurydzianej. W moim przepisie to połączenie mąki kukurydzianej i pszennej. Z podanej ilości składników upiekłam 3 blachy cieniutkich nachos. Robię je dość często, bo są u nas chętnie chrupane, a i przepisy kuchni meksykańskiej goszczą dość często na naszym stole. Poza tym wiemy, co jemy. W domowych nachos nie ma niezdrowych tłuszczów, a i kompozycję przypraw możemy dostosować do naszych kulinarnych upodobań.
Składniki:
- 170 g mąki kukurydzianej
- 170 g mąki pszennej
- bardzo ciepła woda - ponad pół szklanki
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki suszonych listków kolendry
- opcjonalnie: słodka + ostra papryka mielona do oprószenia gotowych nachos
- Oba rodzaje mąki przesiewamy, dodajemy sól, dolewamy oliwę oraz dodajemy przyprawy. Mieszamy
- Do mąki dolewamy gorącą wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto
- Ciasto odstawiamy na ok 20 minut, a potem dzielimy ciasto na kilka kawałków i po kolei rozwałkowujemy na bardzo cienkie płaty ok 2 mm
- Płaty ciasta kroimy na 5-7 centymetrowe pasy, a te z kolei na trójkąciki
- Trójkąciki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja część nachosów posypuję mieszanką mielonej papryki słodkiej i ostrej
- Nachosy pieczemy ok 12-16 minut w 180 stopniach
- Po upieczeniu zdejmujemy z blachy i pieczemy kolejną partię nachosów
Komentarze
Prześlij komentarz