Gnocchi szpinakowe
Gnocchi szpinakowe |
Gnocchi szpinakowe Gnocchi szpinakowe
Gnocchi to pyszne włoskie kluseczki ziemniaczane. Można do nich dodać też inne dodatki smakowe. Tym razem dodałam do nich szpinak. Wyszły pyszne, zielone kluseczki, które podałam z żeberkami w sosie. Pyszne danie. A kluseczki szybkie w wykonaniu. To smaczna odmiana od tradycyjnie serwowanych ziemniaków lub kasz.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 żółtko
- ok 200 g mąki
- sól
- 3 bryłki mrożonego szpinaku
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy są już miękkie odcedzamy, a następnie dokładnie ubijamy praską do ziemniaków
- Rozmrożony szpinak odciskamy z wody i dokładnie blendujemy
- Do ostudzonych ziemniaków dodajemy szpinak, mąkę - zaczynamy od 170 g oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie dosypujemy jeszcze więcej mąki. Ma być miękkie, ale nie lepkie. Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków ( te z kategorii sypkich będą wymagały jej mniej)
- Odrywamy po kawałku ciasta i toczymy z niego wałeczek, dzielimy nożem na ok 2,5 centymetrowe kawałki, końcówki kształtujemy na owalne, a wypukłą stroną widelca robimy z jednej strony kluseczki rowki ( mają one za zadanie lepiej zatrzymywać na kluskach sos )
- W garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy i wrzucamy kluski. Gotujemy ok 2-3 minuty od zagotowania wody
- Odcedzamy i podajemy z sosami, gulaszami
Komentarze
Prześlij komentarz