Meksykańskie chili con carne
|
Chili con carne
|
|
Chili con carne |
|
Chili con carne |
Chili con carne to pyszne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej znane dziś na całym świecie przygotowywane z mielonej wołowiny, pomidorów, kukurydzy, fasoli, cebuli oraz papryczek chili. Danie bardzo smaczne i sycące, które doskonale sprawdzi się jako domowy obiad podane np z ryżem lub też jako danie dla gości i wówczas można go podać z nachosami. Chili con carne nie jest zbyt pracochłonne, a można cieszyć się doskonałym smakiem tego wywodzącego się z Ameryki dania. Ostrość można zmniejszyć dodając mniej chili i pieprzu, zwłaszcza jeśli danie mają też jeść dzieci.
|
Chili con carne |
|
Chili con carne
|
Składniki:
- 75 dag mielonej wołowiny/ wieprzowiny
- 2 cebule
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- olej - ok 3 łyżki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dajemy na niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając
- Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy mieszając, aż odparuje płyn spod mięsa i mięso lekko się zrumieni. Solimy
- Do mięsa dolewamy passatę i dusimy razem ok 20 minut
- Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i gotujemy kolejne 10 minut
- Po tym czasie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy chili w proszku, kminem rzymskim, suszoną kolendrą, pieprzem i solą oraz oregano. Jeszcze chwilę razem gotujemy
- Podajemy z ryżem lub z nachosami
- Jeśli potrawę będą jeść dzieci można dać nieco mniej chili, żeby zmniejszyć nieco ostrość dania
|
Chili con carne |
Komentarze
Prześlij komentarz