Quesadilla z kurczakiem z piekarnika
Quesadilla z kurczakiem |
Quesadilla to danie meksykańskie. Może być daniem mięsnym lub wegetariańskim. To nic innego jak placki tortilli wypełnione pysznym farszem. Podane zazwyczaj z salsą pomidorową, quacamole bądź z sosem czosnkowym, Quesadilla najczęściej przybiera formę dwóch placków tortilli przełożonej pysznym farszem, który nie powinien być zbyt wilgotny. Dlatego warzyw i mięsa nie miesza się z żadnym sosem pomidorowym. Spoiwem jest spora ilość sera. Placki rumieni się zazwyczaj na patelni, a potem kroi jak pizzę. Ja przyrządziłam ją jednak w formie rożków wypełnionych farszem i zapieczonych w piekarniku. Dla mnie wersja łatwiejsza w przygotowaniu, a i fajnie wygląda. Rożki można zjadać trzymając w ręce. Łatwiej dla małych dziecięcych rączek.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 300 g sera mozzarella
- 8 tortilli o średnicy 20 cm
- 3-4 łyżki oliwy
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- Sos czosnkowy, quacamole lub salsa pomidorowa
- Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w ulubionej przyprawie i smażymy na oliwie. Odsączamy i studzimy
- Papryki kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy z zalewy
- Warzywa mieszamy z kurczakiem
- Ser ścieramy na dużych oczkach
- Tortille kroimy na pół. Z każdej tortilli zwijamy rożek
- Na dno rożka dajemy trochę sera, a następnie wypełniamy farszem, który znów posypujemy serem
- Wypełnione rożki układamy w okrąg w dwóch warstwach. Po ułożeniu 1 warstwy posypujemy ją niewielką ilością sera i układamy drugą warstwę, którą znów posypujemy resztą sera
- Zapiekamy w 170 stopniach ok 25-30 minut, aż rożki z tortilli ładnie się zrumienią
- Quesadillas podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym, guacamole lub z salsą pomidorową czy też pomidorowo-paprykową
świetnie wygląda, nic tylko robić
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje:-)
Usuń