Syrniki - ukraińskie racuszki serowe
Syrniki - ukraińskie racuchy serowe |
Syrniki - racuszki serowe z Ukrainy |
Syrniki to prosty przepis na przepyszne racuszki z sera. Są delikatne i smakowite. Robi się je szybko, a smakują wybornie. Syrniki to przepis wywodzący się z kuchni ukraińskiej i białoruskiej. Syrniki to po prostu smażone mini serniczki. Można je zaserwować na pyszne, pożywne śniadanie lub też na deser czy nawet kolację. W letnie miesiące doskonale smakują ze świeżymi owocami.
Syrniki |
Składniki:
- 500 g sera białego półtłustego
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kilka łyżek mąki do obsypania racuszków
- masło klarowane lub olej do smażenia
- cukier puder do posypania usmażonych racuchów, dżem, miód
Sposób przygotowania:
- Ser należy rozdrobnić na gładko. Ja robię to przy pomocy ręcznego blendera
- Do rozdrobnionego sera dodajemy jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Znów wszystko blendujemy, aż ciasto zrobi się jednolite
- Na osobny talerzyk wsypujemy kilka łyżek mąki
- Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i zsuwamy go przy pomocy drugiej łyżki na talerz z mąką. Posypujemy ciasto też z góry mąką i już za pomocą ręki formujemy okrągły placuszek
- Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron do zrumienienia
- Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy posypane cukrem pudrem. Można dodatkowo zaserwować z ulubioną konfiturą
Komentarze
Prześlij komentarz