Tiramisu z mango
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZs5PiaP29VPfsm3B7ymhCAzHwuJ8RYve20ojF-oH2dI_cbQ6zH0BJd9N-sN1uuCKPZ3UAutLdFrzp4Le2GIgs0p3ujJuZQz8SUkrvjD9VSx0pBJiu0jnofaLmzSXjc9saJPHXRh-YYTNOm1Z_SEt-v9V-Pxsmqaa8TwtZyYe-AOYAOK1bz79-kVb-0w/w640-h482/DSC_3361%20(Kopiowanie).JPG) |
Tiramisu z mango |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2w43d_LjG4ulbEzASQxfuyA7FryflLWjN3EKe5JQqhSGYl4Ut5k3DKAq35Qkw0kkhwuam3ZdEuYFcW0ls_0614fCypAW3IIBxJw7dOVp-3UisfLH34xi-ULAGuIPqsRFjXQE0SkDAeovld58fMxXAHrELYDR7Ws94Wy-A5HxiFrrv9XLuOFvG9XWxbA/w640-h482/DSC_3342%20(Kopiowanie).JPG) |
Tiramisu z mango |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7jeSqpRVqV-rgE3jNnb8unvrT1aGOT6KgFCz420OSgu4g7cl8UKhcJ94wc4VNXhlslRSJOeT-Y-A4PlByKTEKTATdNZ6IlgD_G-mS6fv4tatn_KToUFbBi9aVgsj9KfsZk0hWKYZGBEZFMeFyjKSoBQRQvdPA84nsaR6MvPyWvQls5fcsUlz647bD9A/w640-h482/DSC_3363%20(Kopiowanie).JPG) |
Tiramisu z mango |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5jwKJ-SEUtoHmxsr2-IEP_t8zeZoe52y4Y1RNPlJYuc2QPz9rinbrKxiyaZ3KF8shIILZmzk1zDQ5mGli43amqIzWHKPwkEkg3szvH2pX6w1yv_ZQkvYDaIK_1LUdDNNBx47ruaE0MdB03MM333O-9_WzkxvZ5G2vz603J-8ZwRJuCKM6ZK1lZpGLlw/w640-h482/DSC_3350%20(Kopiowanie).JPG) |
Tiramisu z mango |
Proponuję Wam dziś przepis na pyszne tiramisu z dodatkiem mango. Tiramisu tradycyjne jest pyszne, ale to, jeśli chodzi o mój gust, bije go na głowę. Dzięki musowi z mango i kawałkom owoców deser nie wydaje się ciężki, a mango dodaje mu pysznego smaku oraz nieco kwaskowatości dzięki zastosowanej galaretce cytrynowej i sokowi pomarańczowemu, w którym maczam biszkopty. Deser pyszny. Mnie niezmiennie zachwyca odkąd go robię.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizwGhx3higgOeOqpQa0pQOlmL1n9bu0-OYXZ2EFiG6l5hy5Q9xALQpe5lSrLtmjX0HtG3m1RxnOcOzG2vaar9MwFyp75fg9j3V5QOL2KNJcyehNf0fcAyLb9rs4AfqLQvG_DIKU_kqBzvFI-snkm4uJzHYhppliTZNlKWhcG4357ROuEyimMyPlNQPPg/w640-h482/DSC_3337%20(Kopiowanie).JPG) |
Tiramisu z mango |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0Lu3bN1P882l42EWxpwgD8E5GUN5qM_Ni3qeE1SMduQJRwfhAEANVnxPANIaG_ztO6RlBw6h3HryrfNRlm0ijlWwHJSsv0Oe9aTVtQU_QtZR58zKFx_SA6RAb9Wor2UpSgRuIuYkJjLNdr1gOpSTpOjsOeLbeBPiCycNV06jmarxzNOYBJzHiiM1Ueg/w640-h482/DSC_3390%20(Kopiowanie).JPG)
Składniki:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 1 opakowania serka mascarpone 250g
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie śmietan - fix
- 3 łyżki cukru pudru ( można dać 4 jeśli lubimy mocno słodkie desery. Ja zawsze daję tylko 3 )
- 1 galaretka o smaku cytrynowym
- 1 szklanka soku pomarańczowego 100% ( bez dodatku cukru )
- 1 puszka pulpy z mango - 450 g
- 1 duże dojrzałe mango
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy formę - najlepiej z odpinaną obręczą. Ja użyłam formy o kształcie kwadratu i wymiarach 25x25 cm. Dno wykładamy papierem co pieczenia i zapinamy obręcz. Przygotowujemy też pasy papieru na boki formy - forma łatwo się wówczas otworzy, a ciasto nie przyklei do ścianek formy i nie zdeformuje podczas jej otwierania
- W około 150 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę cytrynową. Bez obaw - da się ją rozpuścić, choć trzeba się trochę namieszać. Jak galaretka przestygnie mieszamy ją dokładnie z pulpą z mango i odstawiamy do stężenia ( ja do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia ). Jak mus z mango zaczyna tężeć możemy przystąpić do dalszej pracy
- Do naczynia ( u mnie prostokątna, dość płaska miseczka ) wlewamy sok pomarańczowy. Po kolei wkładamy do niego biszkopty, obracamy, aby sok oblał biszkopta z każdej strony. Wyjmujemy i układamy ściśle na dnie formy
- Do miski robota kuchennego wlewamy śmietankę ( z lodówki ) i ubijamy na sztywno w między czasie dosypując do niej śmietan-fix oraz cukier puder. Gdy śmietanka jest już ubita dodajemy serek i jeszcze chwilę razem mieszamy do połączenia składników, ale na mniejszych obrotach
- Połowę masy śmietanowej wykładamy na biszkopty. Wyrównujemy i dokładnie rozsmarowujemy masę także przy brzegach, aby nie było szpar, przez które zlewać mógłby się mus z mango
- Na masę śmietanową wykładamy połowę musu z mango i równomiernie rozsmarowujemy
- Na musie znów układamy warstwę biszkoptów zamaczanych wcześniej w soku pomarańczowym. Na nie wykładamy warstwę śmietany i na koniec znów warstwa musu z mango
- Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przystrajamy plasterkami świeżych owoców mango
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgW3z-qE_VGRpx1lme8UkstFfJn_0jycSagGJihtu5ecHLG16v3AdPUcZaWFMljDgVGw20RHunmlibVZSnIqrj-tzsQhUyExDm64E6DIIRzYwvsDGoPSEpW8r2gpm6psTYV4vkJ8hc4wglDxB-2kUy_ySwNLfr_EOefJW7VbcnFTNPFQ6LeZ_LStc1C0g/w640-h482/DSC_3402%20(Kopiowanie).JPG)
Hmmm, z mango jeszcze nie jedliśmy więc pora na zmiany.
OdpowiedzUsuńZachęcam:-)
UsuńPomysłowe! Zupełnie inne, taka wersja na lato
OdpowiedzUsuń