Faszerowane pieczarki z piekarnika
Pieczarki faszerowane z piekarnika Pieczarki faszerowane mięsem Pieczarki faszerowane mięsem
Faszerowane pieczarki zapieczone w piekarniku to pyszna przekąska. Tym razem postanowiłam napełnić kapelusze pieczarek mielonym mięsem z dodatkami. Pyszne danie!
Składniki:
- 15 dużych pieczarek
- 15 dag wieprzowego mięsa mielonego
- 1 niewielka czerwona papryka szpiczasta
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- kilka łyżek passaty pomidorowej
- garść tartego sera żółtego ( mozzarella z bloku )
- sól i pieprz
- Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki.
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pieczarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, po czym blachę wyjmujemy, nieco studzimy i z pieczarek wylewamy zgromadzony płyn
- W czasie, gdy pieczarki się pieką przygotowujemy farsz: na oleju podsmażamy chwilę drobno posiekany czosnek i dodajemy zmielone mięso. Solimy i smażymy aż do odparowania płynu spod mięsa
- Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną papryczkę oraz czerwoną cebulę
- Na koniec dodajemy kilka łyżek passaty, tyle, aby mięso nadal pozostawało zwarte. Doprawiamy pieprzem.
- Przygotowany farsz nieco studzimy, a potem dodajemy do niego garść startej mozzarelli i mieszamy
- Do pieczarek nakładamy farsz z lekką kopką, a na wierzch każdej wypełnionej pieczarki kładziemy kilka wiórków sera
- Zapiekamy w 180 stopniach przez ok 20 minut
- Podajemy posypane zieleniną
Komentarze
Prześlij komentarz