Placki ziemniaczane z boczkiem
Placki ziemniaczane z boczkiem
Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Dziś troszkę odmienna wersja urozmaicona boczkiem. Smacznie i nieco inaczej niż zwykle. Warto spróbować.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki
- 15 dag wędzonego boczku ( u mnie chudy )
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz dajemy połówkę drobno pokrojonej cebuli. Smażymy do zeszklenia i zostawiamy do przestudzenia
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach, ścieramy również drugą połówkę cebuli, czosnek przeciskamy przez praskę. Z ziemniaków możemy zlać nieco płynu, który zbierze się po starciu
- Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, całe jajko, boczek z cebulą
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy
- Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia
Komentarze
Prześlij komentarz