Placuszki z kaszy manny z bananami
Placuszki z kaszy manny i bananów |
Placuszki z kaszy manny i bananów |
Placuszki z kaszy manny i bananów |
Pyszne, delikatne placuszki z bananami. Idealne na śniadanie lub kolację. Doskonałe na słodki deser. Szybkie do przygotowania. Proste składniki.
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka ( może być krowie lub roślinne )
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 mniejsze banany
- olej do smażenia
- dodatkowo: cukier puder, owoce, konfitura
Sposób przygotowania:
- Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzącym mlekiem. Mieszamy, najlepiej trzepaczką rózgową, aby nie zrobiły się grudki. Po chwili kasza zgęstnieje. Kaszę studzimy
- Do przestudzonej kaszy dodajemy żółtka i mąkę oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Mieszamy
- Do kaszy dodajemy pokrojonego banana. Ja przekrawam go na krzyż, a potem kroję na cienkie plasterki. Mieszamy
- Na koniec ubijamy białka i pianę delikatnie mieszamy z ciastem
- Na patelni mocno rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy ciasto na patelnię formując placuszki. Zmniejszamy nieco moc palnika i smażymy z obu stron na złoty kolor
- Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem, z owocami lub konfiturą
Placuszki z kaszy manny i bananów |
Komentarze
Prześlij komentarz