Rożki z tortilli z warzywami
Rożki z tortilli z warzywami |
Rożki z tortilli z warzywami |
Rożki z tortilli z warzywami |
Rożki z tortilli to był u mnie sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych warzyw i pieczarek, które wypadało już zużyć. I tak oto powstał smaczny farsz do tortilli, którą zwijałam na kształt rożków. Całość przesypywana tartą mozzarellą i zapieczona w piekarniku. Pyszne danie z serii tych, do których wykorzystujemy wszystko to, co nam zbywa w lodówce. Do farszu użyłam papryki szpiczastej. Ma cieńszy i łagodniejszy w smaku miąższ.
Rożki z tortilli z warzywami |
Składniki:
- tortille ( u mnie 5 placków )
- mała puszeczka kukurydzy
- mała cukinia
- pół brokułu
- 3 szpiczaste papryczki czerwone ( średniej wielkości )
- 1 czerwona cebula
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz
- 200 g tartej mozzarelli
- olej
Sposób przygotowania:
- Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 5-6 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy
- Kukurydzę odsączamy
- Cukinię kroimy na małe kawałki
- Pieczarki obieramy i kroimy
- Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy na niego pieczarki i cukinię. Smażymy do odparowania płynu doprawiając solą i pieprzem
- Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę,
- Wszystkie warzywa mieszamy. Pieczarki, brokuł i cukinia powinny być ostudzony, Mieszamy z serem ( 2/3 )
- Tortille przekrawamy na pół, aby powstały nam półkola
- Każdą połówkę tortilli zwijamy w rożek i napełniamy warzywnym farszem. Wierzch warzyw posypujemy resztą sera
- Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Zapiekamy ok 15 minut
- Podajemy z salsą pomidorową
Komentarze
Prześlij komentarz