Kotlet schabowy w ziemniaczanej panierce
Schabowy w ziemniaczanej panierce Kotlet schabowy w ziemniaczanej panierce
Schabowy to klasyka na polskim stole. A u mnie dziś schabowy ale nie w klasycznym wydaniu. Zamiast tradycyjnej panierki upieczony w warstwie startych ziemniaków. W smaku: schabowy połączony z plackami ziemniaczanymi. Odmiana od tradycyjnego wydania naszego ulubionego kotleta. Podany już bez ziemniaków, za to z pyszną surówką.
Schabowy w ziemniaczanej panierce |
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 500-600 g ziemniaków
- 100 g startego sera żółtego
- 3 -4 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach ( małe wiórka ). Posolić, a po chwili odlać nadmiar płynu. Można to zrobić przekładając je partiami na sito
- Do odsączonych ziemniaków dodać przeciśnięty czosnek, jajko i starty ser. Doprawić pieprzem. Wymieszać
- Na koniec dodać mąkę, tak aby zagęścić masę ziemniaczaną
- Kotlety rozbić tłuczkiem. Delikatnie oprószyć je pieprzem i solą,, a na koniec mąką
- Na patelni rozgrzać olej
- Na każdym kotlecie z jednej strony rozsmarowywać masę ziemniaczaną i tą stroną kłaść kotlet na patelni. Już na patelni rozsmarować masę ziemniaczaną na drugiej stronie kotleta
- Smażyć z obu stron na niezbyt dużej mocy palnika, aby mięso zdążyło się upiec a ziemniaczana skórka nie spaliła się
- Podajemy z ulubioną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz