Zrazy mielone z indyka w sosie pieczarkowym
Zrazy mielone z indyka w sosie pieczarkowym |
Zrazy mielone z indyka w sosie pieczarkowym |
Pyszne zrazy z indyka. Delikatne, rozpływające się w ustach. Podane z sosem pieczarkowym, moim ulubionym, jak dla mnie stanowią idealny obiad. Będzie smakował i małym i dużym. Do zrazów ziemniaki lub kasza. Pycha!
Zrazy mielone z indyka |
Składniki:
- 50 dag piersi z indyka
- 1 małą cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała kajzerka ( nie miałam, więc użyłam 2 kromki białego chleba )
- 1 żółtko
- sól i pieprz
- słodka papryka i majeranek
- bio jarzynka ( mieszanka zmielonych przypraw i suszonych jarzyn )
Na sos:
- 50 dag pieczarek
- bio jarzynka
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- masło klarowane / olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso, cebulę, czosnek oraz namoczoną i odciśniętą bułkę ( ew chleb) mielimy
- Do masy dodajemy żółtko oraz przyprawy
- Wszystko dokładnie wyrabiamy
- Z masy formujemy podłużne zrazy ( żeby mięso nie kleiło się do rąk warto zamaczać je przed formowaniem zraza w miseczce z wodą )
- Zrazy wrzucamy do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą doprawioną łyżeczką jarzynki
- Zrazy gotujemy ok 30 minut
- W czasie gotowania zrazów przygotowujemy sos: na patelni ( ja używam do tego głębokiej patelni typu wok )rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego drobno pokrojoną cebulę i chwilę smażymy, aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
- Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy i dusimy pod przykryciem ok 5-8 minut
- Doprawiamy solą i wlewamy ok 1 szklanki bulionu przygotowanego na bazie jarzynki. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i intensywnie mieszamy, aby śmietana dobrze się rozprowadziła. Doprawiamy pieprzem
- Na koniec niewielką ilość wody mieszamy z mąką i wlewamy stopniowo do sosu cały czas mieszając i obserwując, czy sos nie za bardzo gęstnieje. Zagotowujemy
- Zrazy z sosem pieczarkowym świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami oraz z kaszą jęczmienną
Komentarze
Prześlij komentarz