Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa |
Zupa chrzanowa |
Zupa chrzanowa jest idealna na czas Świąt Wielkanocnych. Jest pyszna, rozgrzewająca, pożywna. Zupa chrzanowa idealnie sprawdzi się też w każdej chłodniejszej porze roku. Jest to zupa, do której nie potrzebujemy wyszukanych i drogich składników. Zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki posiadamy na co dzień w swojej kuchni. Zresztą sprawdźcie sami!
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego ( może być np po gotowaniu warzyw na sałatkę lub zrobiony z bio jarzynki )
- 4-5 ziemniaków
- 1 małą cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 małą marchewka
- 3-4 łyżki oleju
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- majeranek
- jajka na twardo
- kawałek kiełbasy wiejskiej
- szczypiorek/szczypior do posypania zupy
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju do lekkiego zeszklenia. Pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek
- Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego cebulę z czosnkiem
- Na tłuszczu po smażeniu cebuli smażymy marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy przez kilka minut stale mieszając. Dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok 30 minut, aż warzywa zmiękną
- Po tym czasie do zupy dodajemy 3 łyżki tartego chrzanu. Zupę solimy i doprawiamy pieprzem
- Dodajemy śmietanę i intensywnie mieszamy, aby śmietana się nie ścięła.
- Na koniec doprawiamy majerankiem oraz dodajemy podsmażone na patelni plasterki kiełbasy
- Zupę podajemy z jajkiem na twardo
Komentarze
Prześlij komentarz