Pizza na cienkim cieście z salami i mozzarellą w kulce
Pizza na cienkim cieście |
Pizza jak z pizzerii Pizza na cienkim cieście
Dziś przepis na pyszną pizzę na cienkim cieście. Ciasto na pizzę robi się łatwo, a wychodzi pyszne. Pizza jak z pizzerii, albo i lepsza. To pizza, która zawsze się udaje. Mogę śmiało powiedzieć, że to najlepsze ciasto na pizzę, jakie przygotowuję. Wierzch możemy przygotować dowolnie. Moja dzisiejsza propozycja to pizza z salami i mozzarellą w kulce. Do tego po upieczeniu posypana pyszną rukolą.
Składniki: ( na 2 pizzę o średnicy ok 30 cm )
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 25 g świeżych drożdży
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Na wierzch pizzy:
- ok 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 kulki mozzarelli po 125 g każda
- salami w plasterkach ok 100 g
- kawałek czerwonej szpiczastej papryki
- suszone oregano
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- rukola
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól i mieszamy
- Do ciepłej wody dodajemy łyżeczkę cukru i świeże drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i wlewamy do mąki. Dolewamy też oliwę. Mieszamy
- Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na ok 40 minut przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na dwie części i z każdej formujemy kulkę
- Jedną kulkę rozwałkowujemy na okrąg o śr ok 30 cm i pozostawiamy, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników
- Do passaty dodajemy przeciśnięty czosnek, suszone oregano, solimy i doprawiamy delikatnie pieprzem. Mieszamy
- Mozzarellę rwiemy w rękach na kawałki lub kroimy w plasterki
- Papryczkę kroimy w cienkie plasterki
- Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę przygotowanej passaty, układamy plasterki jednej mozzarelli oraz część plasterków papryczki. Całość oprószamy oregano
- Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy na ustawieniu pizza ok 10 minut
- Po upieczeniu posypujemy rukolą
Komentarze
Prześlij komentarz