Tortilla z kurczakiem i pieczarkami
Tortilla z kurczakiem i pieczarkami z grilla |
Tortilla z kurczakiem i pieczarkami z grilla |
Tortilla pod każdą postacią jest pyszna. Można ją przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem podaję sposób na przygotowanie tortilli na grilla. Danie przygotowujemy wcześniej, a na grillu podgrzewamy tylko tyle, by wnętrze się zagrzało i ser roztopił. Pyszna, chrupiąca tortilla z mega smacznym i sycącym wnętrzem. Doskonała przekąska na grilla, którą można też upiec sobie w piekarniku.
Składniki: ( na 8-10 placków tortilli )
- 8-10 placków tortilli ( w zależności od wielkości )
- 500 g pieczarek
- 2 papryki czerwone szpiczaste
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 15 dag sera typu mozzarella z bloku
- sól i pieprz
- ulubiony sos np pomidorowo-paprykowy
Sposób przygotowania:
- Na patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażamy chwilę drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę razem smażymy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Po chwili pokrojoną w kosteczkę paprykę. Delikatnie solimy i podsmażamy do odparowania płynu. Doprawiamy pieprzem. Warzywa przekładamy do dużej miski
- Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę / olej i smażymy drobno pokrojonego kurczaka obtoczonego w przyprawie. Po upieczeniu dodajemy do pieczarek i papryki i studzimy
- Po przestudzeniu do kurczaka i pieczarek dosypujemy starty ser. Mieszamy
- Na środek tortilli wykładamy farsz i składamy w kopertę tz powinien powstać nam kwadrat lub prostokąt. W miejscu założenia spinamy wykałaczką
- Tak przygotowane tortille kładziemy na grilla, tylko na tyle, aby je podgrzać i aby ser się roztopił. Możemy też tortille zapiec po prostu w piekarniku na kratce. Na grillu po 2-3 minuty z każdej strony, a w piekarniku ok 10-15 minut w 170 stopniach.
- Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki i koperty z tortilli kroimy po przekątnej na pół
- Podajemy z ulubionym sosem
Komentarze
Prześlij komentarz