Deser mocno truskawkowy
Deser truskawkowy |
Dziś prosty a bardzo smaczny deser truskawkowy z domową bitą śmietaną.
Składniki:
- ok 50-60 dag truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 kisiel Gorący kubek
- 200 ml słodkiej śmietanki 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
- 1-2 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Sposób wykonania:
- Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie ( 400 ml ) i studzimy
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy
- 4-5 pucharków napełniamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami. Pucharki wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do lodówki
- Truskawki zalewamy galaretką tak aby zostały zakryte
- Pozostałe truskawki blendujemy, żeby powstał z nich sos. Powinno go być ok 300 ml. Sos podgrzewamy w rondelku, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z palnika, dosypujemy proszek kisielu i mieszamy, aż równo się rozprowadzi a masa zgęstnieje. Studzimy
- Na stężałą galaretkę w pucharkach wykładamy masę truskawkową i znów wkładamy do lodówki
- Śmietankę ( schłodzoną ) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem
- Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki śmietanę wykładamy na wierzch deseru
- Posypujemy startą czekoladą
Komentarze
Prześlij komentarz