Bigos z cukinii i marchewki z boczkiem
Bigos z cukinii i marchewki z boczkiem Bigos z cukinii i marchewki
Polecam dziś pyszne danie, które można przygotować w parę chwil. Doskonałe na obiad czy na kolację. Idealne na letnie dni, kiedy zwykle wolimy zjeść coś lekkiego. Ja do potrawy dodałam boczek, ale można zmienić go na kiełbasę albo w ogóle nie dodawać wędliny, Doskonale smakuje z ulubionym pieczywem.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 25 dag chudego boczku
- duża łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Na patelni ( najlepiej głębokiej typu wok ) rozgrzewamy olej i dajemy do niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i dalej smażymy ( ok 7 minut ) często mieszając
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do marchewki. Solimy, doprawiamy pieprzem, dodajemy ziele i liść laurowy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut podlewając całość wodą ( ok pół szklanki )
- Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na osobnej patelni. Boczek dodajemy do bigosu i chwilę razem dusimy
- Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i jeszcze chwilę razem gotujemy
- Na sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek
- Bigos podajemy z ulubionym pieczywem lub z młodymi ziemniakami
Super bigos.
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
UsuńCiekawy pomysł na bigos z cukinii :)
OdpowiedzUsuń😃
Usuń