Bigos z cukinii i pieczarek
Bigos z cukinii i pieczarek |
Bigos z cukinii i pieczarek |
Bigos z cukinii |
Bigos z cukinii to pyszny letni obiad. Można go przyrządzić z kiełbasą albo w wersji wegetariańskiej z jej pominięciem. Każda wersja jest pyszna. Bigos z cukinii jest propozycją na lekki smaczny obiad na ciepłe czy wręcz upalne dni. Robi się go bardzo szybko. Więc to też dobra propozycja dla zabieganych.
Składniki:
- 3 młode cukinie
- 300g pieczarek
- 250 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż się zeszkli. Ja całość przyrządzam na dużej patelni typu wok
- Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, delikatnie solimy i smażymy razem z cebulą aż woda spod pieczarek w większości odparuje
- Następnie dodajemy startą na grubej tarce cukinię i gotujemy razem ok 10 minut. Cukinia puści sporo soku, więc nie ma potrzeby podlewać bigosu wodą, chyba że ktoś woli bardziej płynne danie
- W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną na plasterki kiełbasę, a następnie dodajemy do bigosu
- Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę przecieru i doprawiamy pieprzem. Mieszamy
- Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem
- Bigos możemy serwować solo lub z dodatkiem pieczywa
Komentarze
Prześlij komentarz