Bigos z młodej kapusty z kiełbasą, boczkiem i pieczarkami
Bigos z młodej kapusty |
Młoda kapusta często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Gotuję ją zwykle jako dodatek do kotletów bądź sznycli. Dziś przyrządziłam z kolei bigos z młodej kapusty, który najlepiej smakuje z kromką chleba. Treściwy, bardzo smaczny i na czasie.
Składniki:
- średniej wielkości główka młodej kapusty
- 25 dag boczku
- 25 dag kiełbasy
- 5-6 pieczarek
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 niewielka cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz
- łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkujemy. Podlewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy i gotujemy ok 15 minut. Bigos robię dość gęsty, dlatego wody daję niewiele, choć wszystko zależy od naszych upodobań
- Do kapusty dodajemy ziele angielskie i liść laurowy
- Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do kapusty
- Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty
- Pieczarki obieramy i kroimy w kawałki. Dodajemy do kapusty
- Do całości dodajemy przecier i mieszamy
- Całość gotujemy ok 10 minut doprawiając solą, pieprzem i majerankiem
- Podajemy z pieczywem lub młodymi ziemniakami
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam