Kotlety mielone z cukinią i papryką
Kotlety mielone z cukinią i papryką |
Kotlety mielone z cukinią i papryką
Mielone urozmaicone dodatkiem cukinii i papryki to świetna odmiana od tradycyjnych mielonych kotletów. Mają bardziej zdecydowany smak zwłaszcza dzięki dodaniu czerwonej papryki. Smaczne, sycące, trochę inne od tradycyjnych. Podane z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką stanowią doskonały obiad, który posmakuje każdemu.
Składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego ( łopatka, biodrówka lub szynka )
- pół młodej cukinii
- pół średniej czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko L
- sól i pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Odciskamy
- Mięso, odciśniętą bułkę, cebulę i czosnek mielimy
- Do mięsa dodajemy starte na grubych oczkach: cukinię i paprykę
- Dodajemy jajko, sól oraz pieprz. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy
- Z mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Komentarze
Prześlij komentarz