Kotlety z brokuła i jajek
Kotlety z brokuła i jajek Kotlety z brokuła i jajek
Przedstawiam przepis na bardzo smaczne bezmięsne kotlety z brokuła i jajek. Kotlety są pyszne i sycące. Doskonale nadają się na obiad. U nas tylko z dodatkiem surówki lub sałatki. Przygotowanie kotletów jest bardzo szybkie, a jedzenie smakowite. Doskonały obiad na letni dzień.
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 jajka surowe
- pól szklanki tartej bułki
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, a brokuła przekładamy na sitko, aby odpłynęła reszta wody. Studzimy
- Brokuł łącznie z nóżkami drobno kroimy. Umieszczamy w misce. Ewentualnie jeszcze rozgniatamy widelcem
- Jajka ugotowane na twardo również rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca. Mieszamy z brokułem i dosypujemy bułkę tartą - niepełne pół szklanki, resztę zastawiamy do obtoczenia kotletów
- Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na 3 łyżki rozgrzanego oleju. Smażymy do lekkiego zezłocenia i dodajemy do masy na kotlety razem z olejem. Mieszamy
- Dodajemy dwa surowe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
- Nabieramy na dłonie nieco masy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor
- Podajemy z ulubioną surówką
Wygląda smakowicie. Ile kotletów z tego przepisu wychodzi ?
OdpowiedzUsuńZależy jakich dużych. U mnie ostatnio było 9 kotlecików.
Usuń