Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora |
Smaczne, na czasie, łatwe do przygotowania. Ja za kalafiorem gotowanym nie przepadam, ale takie kotlety to zjadam ze smakiem, podobnie jak pieczonego kalafiora. Do Kotlecików kalafiorowych można dogotować młode ziemniaki. A jako dodatek gotowane tarte buraki. Całość stanowi smaczny letni obiad!
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jajko L
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- sól i pieprz
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
- Kalafiora dzielimy na większe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10 minut. Musi stracić twardość, ale być jeszcze jędrny. Odcedzamy. Dajemy na durszlak, aby dokładnie obciekł
- Odsączony kalafior z grubsza blendujemy lub gnieciemy łyżką do purre. Nie powinien być zgnieciony na gładką papkę
- Do kalafiora dodajemy jajko, 4 łyżki tartej bułki, starty czosnek, pieprz, pieprz ziołowy i ewentualnie lekko dosalamy
- Masę dokładnie mieszamy
- Na dłoń nabieramy trochę masy i formujemy z niej okrągły kotlet. Obtaczamy w bułce i kładziemy na rozgrzany olej
- Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
- Ja podaję te kotlety z ziemniakami i buraczkami
Komentarze
Prześlij komentarz