Leczo z polędwiczką wieprzową
Leczo z polędwiczką wieprzową |
Leczo to pyszna potrawa, którą u nas zajada się całą rodzina. Leczo może być pożywnym smacznym obiadem. U nas podaje się go z ulubionym pieczywem.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 młode niewielkie cukinie
- 1 duża cebula
- 1 butelka ok 700 lm passaty pomidorowej
- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ostra i słodka papryka mielona
Sposób przygotowania:
- Na dużej głębokiej patelni ( np typu wok ) rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, aż zmięknie
- Do cebuli dodajemy pokrojoną w kawałeczki paprykę pozbawioną gniazd nasiennych. Smażymy razem ok 10 minut
- Po tym czasie do papryk dolewamy passatę i dusimy dodając pokrojoną w ćwierćplasterki cukinię. Solimy i doprawiamy pieprzem
- W tym czasie na osobnej patelni na oleju smażymy polędwiczkę, którą wcześniej kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, które rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie bitki. Bitki smażymy na oleju z obu stron w międzyczasie oprószając je solą i pieprzem. Polędwiczka nie wymaga długiego smażenia
- Usmażone bitki dokładamy do leczo. Mieszamy. Doprawiamy papryką mieloną słodką i ostrą. Chwilę razem dusimy
- Podajemy z ulubionym pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz