Mus brzoskwiniowy z galaretką i bitą śmietaną
W upalne dni dobrze zjeść coś dla ochłody. Mus prosto z lodówki będzie deserem, który sprawdzi się idealnie. Smaczny, słodki deser dla każdego.
Składniki:
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- Kilka brzoskwiń - po zmiksowaniu na mus powinno być 250-300 ml musu
- śmietanka 36% ok 150 ml
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 kosteczki czekolady
Sposób przygotowania
- Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Mieszamy, aż proszek się całkowicie rozpuści. Zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu galaretkę możemy włożyć do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć
- Brzoskwinie obieramy. Miąższ oddzielamy od pestki i miksujemy na mus
- Mus łączymy z tężejącą galaretką i przelewamy do pucharków / słoiczków
- Odstawiamy do stężenia do lodówki
- Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru na sztywno i dekorujemy nią górę deseru. Posypujemy startą czekoladą
Komentarze
Prześlij komentarz