Torcik jagodowy na zimno z serków homogenizowanych
Torcik jagodowy na zimno z serków homogenizowanych |
Tprcik jagodowy na zimno z serków homogenizowanych |
Torcik jagodowy na zimno |
Sezon na jagody i borówki amerykańskie w pełni, więc wykorzystałam okazję i przygotowałam torcik/deser jagodowy na zimno z serków homogenizowanych. Łatwy do przygotowania, smaczny i efektowny. Aby wyczarować ten deser potrzebujemy serki homogenizowane, dwa rodzaje galaretek, okrągłe małe biszkopty i trochę jagód. Ja używam serków naturalnych i nie dosładzam deseru, bo galaretki są słodkie. Ale jeśli ktoś chce mieć słodszy deser ( jak dla mnie jest w sam raz ) można użyć serków waniliowych ( są słodzone).
Składniki:
- 2 galaretki borówkowe
- 1 galaretka winogronowa ( przeźroczysta )
- 5 serków homogenizowanych naturalnych po 150 g
- okrągłe biszkopty (zużyjemy tylko część opakowania )
- duża garść borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
- W dwóch różnych naczyniach rozpuszczamy 1 galaretkę winogronową i jedną borówkową. Każdą rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia
- Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 18 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Podobnie boki: przygotowujemy pasek papieru , który umieszczamy wokół ścianek formy ( musi wystawać ponad rant tortownicy. Spinamy obręcz
- Dół formy wykładamy ściśle małymi okrągłymi biszkopcikami
- Gdy galaretka winogronowa jest już zimna możemy ją włożyć do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć. Gdy galaretka jest jeszcze płynna, ale zaczyna już gęstnieć dodajemy do niej dwa i pół opakowania serka homogenizowanego i szybko mieszamy najlepiej za pomocą rózgi, aby uzyskać jednolitą masę. Gęstniejącą masę wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Robimy do powoli, żeby nie naruszyć równo poukładanych biszkoptów. Wkładamy do lodówki
- Rozpuszczamy kolejną galaretkę borówkową w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia
- Przygotowujemy kolejna warstwę: galaretkę borówkową przygotowaną równolegle z galaretką winogronową mieszamy z serkami homogenizowanymi ( 2 i pół opakowania ). Powinny być prosto z lodówki. Mieszamy dokładnie rózgą, aby osiągnąć jednolitą masę. Wylewamy ją na pierwszą białą warstwę serową ( powinna być ścięta ) najlepiej lejąc ją na łyżkę, aby w białej warstwie nie zrobiły się wgłębienia z niebieskiej masy.
- Wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko się zetnie, na tyle, aby jagody nie wpadały do deseru, wtykamy do serniczka jagody ( powinny być lekko zagłębione )
- Na ściętą masę z jagodami wylewamy tężęjącą galaretkę borówkową. Ja za późno dodałam jagody dlatego pływały w galaretce ( oczywiście w niczym to nie szkodzi poza tym, że nie da się wtedy ich ładnie i równomiernie ułożyć ). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Komentarze
Prześlij komentarz