Kotlety gołąbkowe w sosie grzybowym
Kotlety gołąbkowe w sosie grzybowym Kotlety gołąbkowe w sosie grzybowym
Kotlety gołąbkowe albo inaczej gołąbki bez zawijania albo gołąbki dla leniwych. Faktycznie jest przy nich dużo mniej pracy niż przy zwykłych gołąbkach. Odpada obgotowywanie kapusty, zawijanie. A smakują doskonale. Tym razem sos zrobiłam z torebki, bo zwykle robię w sosie pomidorowym, ale chciałam coś odmienić, więc wykorzystałam kilka torebek gotowych sosów grzybowych, a dokładnie to miałam 2 sosy grzybowe i 2 borowikowe. Smakowite danie. Polecam.
Składniki:
- 80 dag mięsa mielonego z łopatki lub biodrówki
- 110 g suchego ryżu
- 80 dag kapusty
- 1 jajko L
- 1 duża cebula
- olej
- sól i pieprz
- 4 torebki sosu grzybowego/borowikowego/pieczarkowego
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia
- Posiekaną cebulę szklimy na kilku łyżkach oleju
- Kapustę dzielimy na mniejsze części i ścieramy na tarełku o dużych oczkach. Kapustę delikatnie solimy, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aby puściła sok, po czy odciskamy z soku
- Mielone mięso łączymy z odciśniętą kapustą, ostudzonym ryżem, cebulą. Dodajemy jajko. Doprawiamy pieprzem i solą pamiętając, że kapusta i ryż były już solone. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą ręki
- Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy i formujemy okrągłe kotlety
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor
- W garnku z wodą rozprowadzamy proszek na sos ( wody daję więcej niż przewidziane na opakowaniu - ok 1,5 litra. Zagotowujemy ciągle mieszając i gotujemy 2-3 minuty
- Do sosu przekładamy kotlety i gotujemy ok 25-30 minut. Sos w tym czasie jeszcze nieco zgęstnieje
Uwielbiam gołąbki, więc to coś totalnie dla mnie!
OdpowiedzUsuńBardzo podobał mi się Twój post! Twoje pomysły dają do myślenia. Dodawaj kolejne posty!
OdpowiedzUsuń