Leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą |
Lato to pora, kiedy można się do woli delektować potrawami ze świeżych warzyw. Jedną z ulubionych moich potraw jest leczo. Tym razem przyrządziłam go z dodatkiem kiełbasy. Pyszne, sycące i do tego mega kolorowe danie.
Leczo z kiełbasą |
Składniki:
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 3 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- olej so smażenia
- 1 duże pęto kiełbasy ( u mnie wiejska )
- 1 butelka passaty pomidorowej lub 6-7 pomidorów malinowych
- sól, pieprz, papryka mielona ostra i słodka
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy na kawałki
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy ok 4-5 łyżek oleju ( u mnie rzepakowy ) i dodajemy do niego cebulę. Smażymy ok 5 minut aż lekko się zeszkli
- Do przesmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i podsmażamy na małym ogniu ok 5 minut mieszając od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły
- Po tym czasie do papryki dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pomidory ( wcześniej można sparzyć i obrać ze skórki ) lub dolewamy passatę z butelki. Solimy. Dusimy prawie do miękkości czyli ok 20 minut
- Kiełbasę kroimy w ćwierćplasterki i podsmażamy na patelni
- Cukinię kroimy w drobną kostkę i dodajemy do potrawy ok 5 minut przed końcem gotowania. Dodajemy też podsmażoną kiełbasę, mieszamy i gotujemy razem jeszcze ok 5-7 minut
- Całość doprawiamy pieprzem, ostrą i słodka mieloną papryką
- Podajemy z pieczywem, ryżem lub solo
Komentarze
Prześlij komentarz