Blat kokosowy do tortu
Blat kokosowy do tortu |
Blat kokosowy to bardzo smakowita część składowa do tortu. U nas lubi się kokos, więc często dokładam do różnych tortów ten blat kokosowy. Robi się go bardzo prosto, a smakuje wyśmienicie. Niedługo dołączę przepis na tort kokosowy, ale na razie sam blat, bo można go użyć do praktycznie każdego tortu.
Blat kokosowy do tortu |
Składniki:
- 3 białka z jajek o rozmiarze L
- 110 g drobnego cukru
- 150 gram wiórków kokosowych
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
- Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści
- Do ubitej piany z cukrem dosypujemy przesianą mąkę i wiórki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki
- Tortownicę ( u mnie 23 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Wyrównujemy
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 25-30 minut
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy
- Używamy jako jedną z warstw do tortu
Komentarze
Prześlij komentarz