Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie to pyszny i szybki do przygotowania obiad. Można podać z makaronem lub kaszą.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego z biodrówki lub łopatki
- 1/3 większej czerwonej papryki
- 1 surowe jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 duży ząbek czosnku1
- 1 średniej wielkości cebula
- sól, pieprz, czerwona papryka mielona słodka i ostra, bazylia
- olej
- 1 butelka passaty pomidorowej ( 750 ml )
Sposób przygotowania:
- Mięso mielimy razem z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę
- Do mięsa dodajemy jajko, tartą bułkę startą na dużych oczkach paprykę oraz przyprawy ( bez bazylii )
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Z masy formujemy kulki i nieco je spłaszczamy, a następnie obsmażamy na oleju z obu stron
- W garnku zagotowujemy passatę. Możemy ją nieco rozcieńczyć bulionem lub wodą. Dodajemy do niej podsmażone klopsy i gotujemy ok 20 minut mieszając od czasu do czasu
- Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią
- Klopsy najlepiej smakują z makaronem
Komentarze
Prześlij komentarz