Racuchy na kefirze z jabłkami i bananem
Racuchy na kefirze Racuchy na kefirze z jabłkami i bananami Racuchy na kefirze
Racuchy na kefirze to pyszne danie obiadowe. Możemy je też podać na deser czy kolację. Robi się je szybko, a smakują doskonale. Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą lub miodem.
Składniki:
- 250 ml kefiru
- 1 jajko L
- szklanka mąki pszennej typ 450
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jabłko średnie
- 1 średni banan
- olej do smażenia
- cukier puder/ miód lub konfitura
Sposób użycia:
- Kefir roztrzepujemy z jajkiem
- Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym i łączymy z mokrymi składnikami
- Jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałki, a banana na półplasterki lub ćwierćplasterki
- Owoce dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby ciasto nieco napęczniało pod wpływem proszku
- Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia
- Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku
Komentarze
Prześlij komentarz